A'dan Z'ye Hastalıklar
Uyku Apnesi Tanısı İçin Geç Kalmayın
Kaliteli uyku sağlıklı yaşamın olmazsa olmazları arasında yer alıyor ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiliyor. Uyku apnesi de yaşam kalitesini düşürecek problemlerden biri olduğu için uzmanlar bu uyku bozukluğunun muhakkak önemsenmesi gerektiğine vurgu yapıyor.
Solunumun en az 10 saniye süresince uyurken durması olarak tanımlanabilecek uyku apnesi, farklı tipte ortaya çıkabiliyor. Oldukça yaygın görülmesine rağmen gözden kaçabilen bu problem ciddi sonuçlar doğurabileceğinden dolayı önemsenmesi gereken rahatsızlıkların başında geliyor.
Uyku Apnesi Tanısı Nasıl Koyuluyor?
Polisomnografi denilen uyku testleriyle tanısı koyulan uyku apnesi KBB muayenesi ile de açıklığa kavuşturulur. Tedavisi mümkün olan bu problem için öncelikle problemin şiddeti belirlenir. Hafif uyku apnesine sahip olan bireyler için hastanın kilo vermesi önerilirken sırtüstü yatma pozisyonundan kaçınması ve sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olması önerilir.
Orta ve ağır şiddette uyku apnesi için CPAP denilen cihazlar kullanılabilir. Hastaya uygun cihaz seçiminden sonra pozitif havayolu uygun basınç aralıklarıyla hastaya verilir. Ancak uyku apnesi ciddi bir sağlık sorunu olduğundan tanı ve tedavisi için gecikmemek önemlidir. Uyku merkezlerine ya da hastanelerde ilgili birime başvurulabilir.