Anne ve BebekCinsel Sağlık
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tüp bebek tedavisi, normal şartlarda çocuk sahibi olmak isteyip de olamayan çiftler için uygulanan tedavi yöntemidir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte tüp bebek tedavisinde oldukça iyi sonuçlar alınmaktadır.
Dünyada ilk tüp bebek tedavisi 1978’de İngiltere’de gerçekleştirildi. Ülkemizde ise ilk olarak 1989 yılında ilk tüp bebek doğumu gerçekleşti. Tüp bebek tedavisi en basit anlatımıyla, kadından alınan yumurtanın, erkekten alınan sperm ile laboratuvar ortamında döllenerek embriyo haline getirilmesi ve daha sonra rahme yeniden yerleştirme işlemidir.
Tüp bebek tedavisi uzun ve sabır gerektiren bir tedavidir. Çiftler, korunmasız olarak düzenli bir cinsel hayatı olmasına rağmen gebeliğin oluşmaması halinde doktora başvurabilir. Gebeliğin oluşmasına engel olan pek çok faktör olabilir. Bunlardan en etkilisi ise yaş kritiğidir. İleri yaş hamileliğin oluşmamasında en önemli etkendir. Bununla birlikte çiftin bebek sahibinin olmamasının sebebi sadece kadına bağlı değildir. Testis ya da prostat gibi hastalıkların varlığı, cinsel problemler veya düşük sperm sayısı mevcutsa doktora başvurmanız gerekebilir.
Tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır?
Hamilelik için on beş milyon kadar sperme ihtiyaç duyulur. Bu rakam beş milyonun altında ise, tüp bebek tedavisi önerilebilir. Tedavi başlayan kişi için ilk önce aşılama tedavisi uygulanır, bu uygulamada istenilen sonuçlara ulaşılamaması durumunda tüp bebek işlemine geçilir. Tüp bebek tedavisi nasıl uygulanır…
- Aşılama yöntemi
Bu yöntem özellikle erkeğe bağlı ve nedeni açıklanamayan infertilite durumunda tercih edilir. Öncelikle kadının yumurtalıkları uyarılır, yumurtaların çatlamasıyla, erkekten alınana spermler rahimin içerisine transfer edilir.
- Tüp bebek tedavisi
Tüp bebek tedavisi beş aşamalı bir süreçtir. İlk olarak kadının yumurtalıkları uyarılır. Bunun için gerekli ilaçlar verilir. Bu tedavi regl döneminin 3. günü başlar yaklaşık olarak 12 gün sürer. Bu dönemde anne adayı sık sık doktora giderek kontrol altında tutulmalı ve ilaçların etkisi gözlenmeli. Uyarılan yumurtaların çatlamaları için iğne yapılır ve toplanır. Bu sırada eş zamanlı olarak baba adayında sperm örneği alınır. Bu yumurta ve spermlerin en kaliteli olanları seçilir, döllenmeleri için hazırlanır ve embriyolar oluşturulur. Bu embriyolar transfer gününe hazırlanır ve en kalitelileri anne rahmine yerleştirilir. Bu işlem oldukça kısa süreli ve ağrısızdır. Transferin yapılması ile tüp bebek tedavisi de tamamlanmış olur. Bu işlemden 12 gün sonra gebelik testi yapılır ve tedavinin sonucu görülür.
Tüp bebek uygulaması için bir uzmana danışmanız gerekir. Bunun için Ota Jinemed Hastanesi’nin uzman kadrosuna güvenebilirsiniz.