A'dan Z'ye Hastalıklar
Ruam Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır?
At, katır, eşek gibi tek tırnaklı hayvanlarda ortaya çıkan ruam hastalığı hayvandan hayvana hızlı bir yayılım gösterdiği için tehlikeli olabiliyor. İnsanlara da bulaşma ihtimali olduğu için ruam hastalığına yakalanan hayvanların itlaf edildiğini duyuran İstanbul Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, konuyla ilgili bilinçlenmek gerektiğine vurgu yapıyor.
Çeşitli yerlerde bulaşabilen ruam hastalığı ısı ve ışık gibi fiziksel dış etkenlere dayanıksızlığıyla biliniyor. İyi temizlik yapıldığı takdirde ölen bakteriler hastalığın yok olmasını sağlıyor ancak bakımı iyi olmayan alanlarda hayvanlarda çok kısa sürede yayılım gösterebiliyor.
Hastalığın belirtileriyle bulaşma durumu farklılık gösterebiliyor. Farklı formlarda kendisini gösteren ruam hastalığında en sık rastlanan formlardan biri deri formu. Hayvanların derisinde büyük irinli apseler oluşurken yavaş yavaş soluk almakta güçlük çeken hayvan zayıflıyor ve iştahtan kesiliyor. Bu hastalığa yakalanan zayıf hayvanlar sadece 3-5 gün içinde ölebiliyor.
Ruam İnsanlara Bulaşıyor mu?
Ruam hastalığının insanlara iki farklı şekilde bulaşma durumundan bahsedilebiliyor. Bunlardan birincisi akciğerlere bulaşması olurken bir diğer yolu da at eti tüketilmesiyle ruam kapma olarak biliniyor.
Akciğerlere bulaştığı takdirde solunum güçlüğü çeken bireyler özellikle metabolik olarak zayıfsa daha çok etkilenebiliyor. Bu nedenle hayvanlarla iç içe olan bireylerin ruam hastalığı konusunda özellikle hassas olması gerekiyor.