A'dan Z'ye Hastalıklar

Kulak Çınlamasının Nedenlerini Hafife Almayın

Kulak çınlaması ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğinden önemsenmesi gereken problemler arasındadır. Dışarıdan herhangi bir uyaran olmamasına rağmen çınlama, uğultu şeklinde duyulan kulak çınlaması tek kulakta görülebileceği gibi çift kulakta da görülebiliyor.

Ses yoğunluğu farklılık gösterirken uzmanlar vücutta meydana gelen herhangi bir bozukluğun kendisini kulak çınlamasıyla gösterebileceğini söylüyor.  Doğal bir semptom olarak kabul edilse de ilerleyen dönemlerde artan kulak çınlamasının ardındaki nedeni saptamak ve işitme kaybının olup olmadığını tespit etmek büyük bir önem taşıyor.

Hamilelik süreci hormonların değiştiği bir evre olduğu için kulak çınlamasına neden olabiliyor. Bunun dışında yüksek sese maruz kalmak, nikotin, kafein ve alkol de çınlamaya sebep olan etmenler arasında gösteriliyor.

Kulak çınlamasında, bu soruna eşlik eden herhangi bir viral hastalığın olup olmadığını belirlemek önemlidir. Ayrıca çınlamanın tek taraflı mı yoksa çift taraflı mı olduğunu tespit etmek, sesin türünü belirlemek (tıslama, çan sesi vb.), seslerin sıklığı çınlama nedeni hakkında bilgi verir. Mutlaka kulak muayenesi olmak ve kulak zarını değerlendirmek de çınlamaya sebep olacak durumu araştırmak için önem taşır.

Çınlama problemi olan hastalar işitme testine tabi tutulur. Kulak temizliğinden sonra birkaç gün takibi yapılan hastada hala çınlama geçmiyorsa ileri tektikler yapılır. Çınlamanın seyrine göre hastaya nörolojik muayene gerekebilir.

Kulak çınlamasından korunmak için kola, sigara ve alkolden uzak durmak, egzersiz yapmak ve kan basıncını kontrol altında tutmak işe yarayacaktır. Kulak çınlamasının nedenleri arasında işitme yollarındaki bozukluklar, tümörler, kulak içi tansiyonu ve boyun fıtıkları gibi önemli problemler yer aldığı için muhakkak muayene yapılmalıdır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı