Anne ve Bebek

Hamilelikte Depresyon Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelik döneminde anne adaylarının çoğu korku, stres ve kafa karışıklığı gibi duygular yaşayabilir. Yapılan araştırmalar hamilelik döneminde anne adaylarının % 14’ü ile % 23’ünün depresyona girdiğini göstermektedir.

Hamilelik süreciyle beraber hormonların değişimi ve fiziksel değişim, duygusal değişiklikleri de tetikler. Tüm bu aşamaları geçiren anne adayına depresyon tanısı koymak da güçleşebilir. Pek çok kadın, gebelikte depresyon yaşadığının farkına dahi varamayabilir. Ancak depresyon yönetilebilir bir sorun olduğu için profesyonel destek almak ve bu süreci daha sağlıklı geçirmek mümkündür.

Hamilelikte yaşanan depresyon antepertum depresyon olarak bilinir. Duygu bozukluğu olan bu durum beynin kimyasında yaşanan hormonal değişiklikler ile ilişkili olabilir. Depresyonda en sık görülen belirtiler mutsuz hissetme, endişeli olma, daha az ya da daha çok uyuma, yeme alışkanlıklarında değişiklik, umutsuz hissetme, intiharı düşünme gibi belirtilerdir.

İlişkide yaşanan problemler, stresli hayat, hamilelikte bazı sorunların yaşanması, kısırlık tedavisi, daha önce gebeliğin düşükle sonuçlanması gibi sorunlar depresyonu tetikleyecektir. Bunun için psikoterapi tedavisi hamilelikte depresyon için en etkili yöntemlerden biridir.

Depresyon tedavisinde, buna neden olan durumların belirlenmesi, tedavi süreci açısından önemlidir. Ayrıca anne adayının diğer anne adayları ile yapacağı grup tedavileri de yardımcı olacaktır. Doğumdan sonra hamilelikte yaşanan depresyon devam edeceği için muhakkak hamilelik sürecinde psikolojik destek almak önemlidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kapalı